Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Σταθερά πιστοί στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού Πατούλης - Δούρου

Σταθερά υπέρ της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού παραμένουν η περιφερειακή αρχή της  Αττικής με την πρώην διοίκηση της Ρ. Δούρου, όπως φάνηκε και από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο που συζήτησε την ακύρωση ή μη της απόφασης που πάρθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Σε αυτούς προστέθηκε και ο Θ. Τζήμερος.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, στην τοποθέτησή του για το θέμα, υπενθύμισε πως στο προηγούμενο Συμβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε πει στον περιφερειάρχη ότι το θέμα «δεν έρχεται με τον δέοντα τρόπο» και αυτό αποτελεί απόδειξη του απαράδεκτου τρόπου που τέθηκε προς ψήφιση η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού. «Μετά βέβαια αλλάξατε γνώμη. Το βάλατε να ψηφιστεί και ψηφίστηκε από τον κ. Πατούλη και την κ. Δούρου. Για να αποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, πρέπει τώρα να μπει σε ψηφοφορία και να ακυρωθεί αυτή η απόφαση που ανοίγει το Γραμματικό και φυσικά να συζητήσουμε εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα έργο παράνομο», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως «δεν έχουν ευθύνη οι κάτοικοι ούτε κανένας άλλος που έχει ξεπεραστεί ο οικονομικός προϋπολογισμός από 19 εκατομμύρια στα 37 εκατομμύρια» για το έργο και υπογράμμισε πως «ο περιφερειάρχης μιλούσε για εισαγγελείς προεκλογικά και τώρα ήρθε με την κ. Δούρου και ψήφισε το άνοιγμα της χωματερής».

Την αντίθεσή τους στην έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού εξέφρασαν οι κάτοικοι της περιοχής με αντίστοιχους του Βαρνάβα και του Μαραθώνα που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαρνάβα, στην παρέμβασή του εκ μέρους των κατοίκων, είπε πως «ο ΧΥΤΑ είναι σε ρέμα. Όποιους νόμους και να φέρετε δεν θα το αλλάξετε. Πολεμάμε τόσα χρόνια για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας, για το περιβάλλον. Ειδοποιούμε τους περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας ότι θα έχουν το κρίμα στο λαιμό τους. Εμείς δεν θα παραδοθούμε».

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στον χώρο των «Λιπασμάτων» και της «Oil One», ένα θέμα για το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, η περιφερειακή αρχή ζήτησε προθεσμία να συζητηθεί στα μέσα Δεκέμβρη ώστε να υπάρχουν τα τελευταία αποτελέσματα των μετρήσεων του «Δημόκριτου». Ο Στέλιος Μπενετάτος, μιλώντας εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε πως το θέμα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη καθώς είναι πολύ σοβαρό για τους κατοίκους φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός πως σταματάει η λειτουργία των σχολείων όταν υπάρχει αυτή η δυσοσμία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την αντίθεσή της για την αξιολόγησή τους από το προεδρείο, με τον Γιάννη Πρωτούλη να τονίζει πως «φέρνουμε θέματα με την κανονική διαδικασία για να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη. Αυτά απορρίπτονται, εσείς δεν νιώθετε την ανάγκη ούτε να ενημερώσετε αν θα μπουν σε άλλη ημερομηνία να συζητηθούν, αν εντέλει αποφασίζετε να συζητηθούν ή αν απορρίπτονται και δεν θέλετε να συζητηθούν ποτέ, τα φέρνετε τελευταία στιγμή με τη γνωστή διαδικασία που θα ακολουθήσει, τα απορρίπτετε και μάλιστα σημαντικά θέματα. Έχουμε φέρει για τους σεισμούς, για τα απορρίμματα, τώρα ένα θέμα προ ημερησίας για τα Λιπάσματα και για τα καζάνια κάτω στον Πειραιά και τελευταία στιγμή θέματα που θέλετε εσείς για δημόσιες σχέσεις και για να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας, για να τα πούμε απλά, τα φέρνετε, τα εντάσσετε και ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Σχετικά με την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων που προτάθηκε για την περιοχή των Αγίων Αναργύρων κατά την εμποροπανήγυρη, ο Γιάννης Πρωτούλης είπε πως «μιλάμε για το κέντρο των Αγίων Αναργύρων, μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες που μέσα στην κρίση ένα στα δύο μαγαζιά ήταν κλειστά και παραμένουν κλειστά» και έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη, αλλά και στη σημερινή δημοτική αρχή. «Αντί να φτιάξει τα φώτα, να καθαρίσει το κέντρο της πόλης, αντί να μαζέψει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του ΟΣΕ, για να δείξει ότι κάτι κάνει, παρατείνει το ωράριο στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων». Ίσως εξυπηρετηθούν κάποιοι μαγαζάτορες που το θέλουν αυτό, σημείωσε και κατέληξε πως «δεν λείπουν οι ώρες, αλλά τα λεφτά» από τον κόσμο.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου. Η Αφροδίτη Αυγερινού, μιλώντας εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε πως «ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός αποτελεί ένα εργαλείο άσκησης μιας συγκεκριμένης πολιτικής στη γη. Αυτή η πολιτική γης είναι συγκεκριμένη».  Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να αντιπαλέψουν αυτή τη στρατηγική που πάει να εφαρμοστεί και να παλέψουν για ένα ανθρώπινο περιβάλλον με ποιότητα ζωής και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού χρήσεων χωροταξικών, ρυθμιστικών και γενικών πολεοδομικών σχεδίων που θα είναι των πραγματικών και όχι των επίπλαστων αναγκών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *