Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κυβέρνηση και Περιφέρεια αντιμετωπίζουν την αντισεισμική θωράκιση με μόνο κριτήριο κέρδος



Το κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση της Περιφέρειας, την αντισεισμική θωράκιση της Αττικής, αλλά και τις ζωές των λαϊκών οικογενειών, έγινε σαφές κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα που είχε υποβάλει εδώ και δύο μήνες η «Λαϊκή Συσπείρωση». Το κριτήριο, είναι καθαρά το οικονομικό, αν υπάρχει κέρδος. Όπως είπε η Αλεξάνδρα Μπαλού, εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας για το δευτεροβάθμιο έλεγχο των κτιρίων, για τις προδιαγραφές που υπάρχουν, «δεν εφαρμόζονται γιατί είναι θέμα οικονομικό».

Συμπλήρωσε, λέγοντας: «Αντιλαμβανόμαστε, με τον πιο τραγικό τρόπο, τι είναι η προτεραιότητα, πως μετριέται η ζωή. Ότι αν ελέγξουμε τα νοσοκομεία, τα σχολεία, πρέπει να τα μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ένα άλλο. Έχει οικονομικό κόστος και δυσκολία αντικειμενική. Αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η προτεραιότητα αυτής της πολιτικής και αυτής της οικονομίας. Η προτεραιότητά της είναι να πετάμε δισ. ευρώ σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε διάφορους δανεισμούς, σε διάφορα μεγάλα έργα, μπορεί όμως να γνωρίζουν ότι ένα σχολείο μπορεί να πέσει, ένα νοσοκομείο μπορεί να γκρεμιστεί αν τύχει και ο σεισμός γίνει από κάτω - και πρέπει να παρακαλάμε για το που θα γίνει ο σεισμός - γιατί δεν πρέπει να ξοδέψουν λεφτά να φτιάξουν από πριν καινούρια νοσοκομεία, σχολεία, να έχουν δηλαδή έναν τέτοιο κεντρικό σχεδιασμό».

Παράλληλα, σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να διεκδικήσει τα κονδύλια, το προσωπικό και όλα τα άλλα που διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν. «Δεν μπορείτε να λέτε για τον "Κλεισθένη", "θέλουμε την διακυβέρνηση" και εδώ να λέτε "τα κτίρια μας, τα άλλα δεν είναι αρμοδιότητά μας". Από την άλλη πλευρά, η παρουσία εδώ και της κυβέρνησης δια μέσου του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σκορπίζει έναν εφησυχασμό. Έτσι θα κλείσουμε τη συνεδρίαση; Ότι όλα είναι σε ένα καλό δρόμο; Με την εισήγησή σας, έτσι θα προσπαθήσετε να κλείσετε. Δεν είναι όμως έτσι.

Εμείς αυτή την ευθύνη τονίζουμε διότι ξέρουμε ότι τον σεισμό ούτε να τον ακυρώσουμε μπορούμε, ούτε να τον προβλέψουμε πολλές φορές. Όμως μπορούμε να παλέψουμε για τα μέτρα, για την πρόληψη απέναντι στο λαό, γνωρίζοντας, γιατί δεν είναι σύνθετο το πρόβλημα. Έχει να κάνει με το πως δομήθηκαν οι πόλεις, με τη χρήση γης, με την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όταν λέτε εσείς ελεύθεροι χώροι, που είναι απαραίτητο στοιχείο κατά το σεισμό για να σωθεί ένας κόσμος, θα μας φέρετε ένα σχέδιο πόσοι καινούργιοι χώροι έχουν δημιουργηθεί; Πόσοι ελεύθεροι χώροι γίνονται εμπορευματικά κέντρα στο όνομα της ανάπτυξης και δεν θα μπορεί να πάει εκεί ο κόσμος όταν θα γίνει ένας σεισμός; Πόσο καθαρούς έχετε αυτούς τους χώρους; Πρέπει να μας φέρετε στοιχεία. Τόσες σκηνές, αυτοί είναι οι δρόμοι, αυτό είναι το σχέδιο, αυτές είναι οι πλατείες και άλλα τόσα που πρέπει να πάρουμε».

Υπενθύμισε ότι «όταν κάνετε βιοκλιματικά σχολεία κ.τ.λ. ή κάνετε το δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής που κάνει 20 εκατομμύρια ή όταν δίνετε στον ΠΑΟ και αλλού εκατομμύρια, παίρνοντας τα στοιχεία για πόσα σχολεία είναι έτοιμα να γκρεμιστούν, να κάνετε την επιλογή σας και να πείτε εκεί θα δώσω τα λεφτά. Πόσα κονδύλια είναι σε προτεραιότητα αντισεισμικής θωράκισης της Περιφέρειας, από τον δικό σας προϋπολογισμό; Κανένα κατά τη γνώμη μας ή ελάχιστα».

Όσο για το ΕΣΠΑ, είπε πως η αντισεισμική θωράκιση δεν είναι επιλέξιμο έργο «γιατί δεν έχει κέρδος. Γιατί η πολιτική του καπιταλισμού αυτή είναι. Και η ΕΕ αυτή είναι. Τα κονδύλια τα δίνει εκεί που μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες και όμιλοι βγάζουν. Άρα η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία είναι στα τάρταρα. Αν εσείς μου λέτε πως περιμένετε το ΕΣΠΑ, εγώ καταλαβαίνω πως δεν θα γίνει τίποτα».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «πολύ καλά επιμείναμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" να φέρουμε αυτό το ζήτημα για να αναδειχθούν άλλη μία φορά τα προβλήματα, για να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός στον κόσμο από αυτά που ακούει για τα μέτρα και τους εγκύκλιους και τους σχεδιασμούς που γίνονται αλλά και για να αποκαλύψουμε άλλη μία φορά πως και η Τοπική Διοίκηση και η κυβέρνηση και οι θεσμοί στις Γραμματείες, πορεύονται ακριβώς στον ίδιο δρόμο που ως κόστος θεωρούν τη ζωή και κινούνται με κριτήριο το κέρδος. Στον αγώνα λοιπόν γι' αυτή την ανατροπή, γι' αυτή τη σύγκρουση, διεκδικούμε καθημερινά το δικαίωμά μας στη ζωή και από τις καταστροφές και στο μισθό και στην υγεία και παντού. Σε αυτό το δρόμο η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της».

Στο παρακάτω vıdeo μπορείτε να δείτε όλη την τοποθέτηση




 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *