Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η Τοποθέτηση του Γ. Μανουσογιαννάκη από την Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27-04-2017 στη συζήτηση με θέμα την αναθεώρηση του Καλλικράτη (Ν.3852/2010)



Από το 2010, που τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με την συναίνεση της ΝΔ και την έμμεση συνηγορία του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ αλλά και των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, (πρώην ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ αντίστοιχα) το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που στηρίζει, την είχαν απορρίψει γιατί είναι αντιδραστική στο περιεχόμενο της και εχθρική για το λαό.

Στα 6-7 χρόνια που κύλισαν, επιβεβαίωσαν τη θέση του ΚΚΕ και της Λ.Σ..
• Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των Περιφερειακών και Τοπικών Διοικήσεων στόχο είχαν να γίνουν αποτελεσματικότερες για τη στήριξη της δράσης των επιχειρηματιών και φυσικά δεν εξυπηρέτησαν τον λαό.
• Ενίσχυσαν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών τους και επιδίωξαν να διαχειριστούν την ακραία φτώχια που δημιουργεί και διευρύνει η πολιτική τους.
• Αξιοποίησαν την εμπειρία των χωρών της Ε.Ε. και ευθυγραμμίστηκαν με αυτές.
• Ενδυναμώθηκαν οι διοικητικές και κατασταλτικές λειτουργίες των Δήμων και Περιφερειών, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα ότι επειδή είναι πιο κοντά στον πολίτη θα λύσει και τα προβλήματα, μόνο που αυτό αξιοποιήθηκε για να διευρύνουν την φοροληστεία, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ.
• Η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των Δήμων και των Περιφερειών υποβάθμισε τις υπηρεσίες και διεύρυνε τη φοροληστεία, ενώ άνοιγε καινούρια πεδία για την επιχειρηματικότητα.
• Αυτό το πλαίσιο υπηρέτησε στην Περιφέρεια και η Διοίκηση πριν του κ.Σγουρού που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα της κα.Δούρου που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ.
• Μια ματιά στις αποφάσεις που παίρνετε και στους προϋπολογισμούς που ψηφίζετε και εκτελείτε, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Επιβεβαιώνει επίσης τη στάση των άλλων δυνάμεων και την ταύτισή μεταξύ σας.

Για παράδειγμα:
• Η διαχείριση των σκουπιδιών από την Περιφέρεια που υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Είναι στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος όπως ήταν και επί Σγουρού.
• Η χρηματοδότηση μονάδων υγείας για να απαλλαγεί το κράτος από αυτή την υποχρέωση (που πάτε να το διευρύνετε) που το εμφανίζετε και ως φιλολαϊκό.
• Η χρηματοδότηση έργων που ανήκουν απευθείας σε μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως τα γήπεδα των ΠΑΕ ΑΕΚ-ΠΑΟ, κ.α.
• Άλλα έργα που έμμεσα, άλλα ευθέως υπηρετούν επιχειρηματικά σχέδια, όπως οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και αλλού, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
• Την ίδια στιγμή έργα όπως αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για το λαό, γίνονται αποσπασματικά που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα,  όπως τα δύο πάρκα που έχει η Περιφέρεια το Πεδίο του Άρεως και το Αττικό Άλσος καθώς και το Πάρκο Τρίτση υποβαθμίζονται και ρημάζουν.

Οι αλλαγές που προωθούνται στον «Καλλικράτη» κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και έρχονται να υπηρετήσουν αυτό το σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη από τη μία την πείρα από την εξάχρονη εφαρμογή αλλά και την κατάσταση της οικονομίας και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για να απλωθεί σε νέα πεδία επιχειρηματικότητας.

Στόχος είναι με το νέο θεσμικό πλαίσιο να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι αλλαγές εστιάζουν:
• Στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη συγκέντρωση πόρων για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν το κεφάλαιο
• Στην ληστρική αξιοποίηση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας
• Στην προώθηση της λεγόμενης Κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ) που, μεταξύ των άλλων, είναι όχημα για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διαχείρισης της ακραίας φτώχιας.
• Και σταδιακά, στη μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων στο όνομα και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.

Εμείς, το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απορρίπτουμε και το νέο Καλλικράτη όπως και τον παλιό, για τους λόγους που ήδη αναφέραμε και πιο αναλυτικά αναφέρεται και στο κείμενο που καταθέτουμε.

Η προβολή, από την πλευρά της κυβέρνησης, της Απλής Αναλογικής για την εκλογή των Διοικήσεων των Δήμων και των Περιφερειών, (να δούμε βέβαια και πως αυτά θα καταλήξουν), δεν αλλάζει το χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα και οι συνδυασμοί τους συμφωνούν στο βασικό, που είναι πως θα υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, η Απλή Αναλογική θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν δευτερεύουσες διαφορές και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και θα συνδιοικήσουν.

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις που τελευταίως έχουν εκφραστεί για Απλή Αναλογική και από πού θα προέρχεται ο Γενικός Γραμματέας. Είναι ο καπνός για να κρύψουν τη συναίνεση και συμφωνία.

Το ΚΚΕ απορρίπτει και τον παλιό και κάθε εκδοχή του «αναθεωρημένου» Καλλικράτη! Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού και ότι όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιο της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.

Με αυτή τη γραμμή στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές, που αφορούν τους εργαζομένους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη – λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
• Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και σχεδιασμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές – από καιρικά φαινόμενα – ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειας πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *