Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Διγλωσσία Πατούλη σε βάρος των εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω covid

Σε διγλωσσία σε βάρος των εργαζομένων επιδόθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, σε χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω covid και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, ψήφισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία αναφέρει πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της περιφέρειας, ενώ πριν λίγους μήνες είχε προσφύγει, μέσω της περιφέρειας, κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους εργαζόμενους γι' αυτό το θέμα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Βέτας Πανουτσάκου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, κατηγορώντας την και για... λαϊκισμό. Η σχετική απόφαση, στην ουσία, αποτελεί ευχολόγιο αφού δεν είναι δεσμευτική για οποιοδήποτε δικαστήριο.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, δήλωσε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζει λευκό διότι «στηρίζουμε την πρόταση του σωματείου και θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν διευρύνεται για όλους τους εργαζόμενους». Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την τοποθέτηση του περιφερειάρχη με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς την πρόεδρο της ομοσπονδίας.


Η πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ Βέτα Πανουτσάκου ζήτησε στο σχετικό ψήφισμα «να προστεθούν κάποια ζητήματα. Πρώτα να διευρυνθεί. Δεύτερο ζήτημα, θεωρούμε σε σχέση και με την έφεση που είπα πριν, πως πρέπει να συμπληρωθεί ότι πρέπει να γίνει παραίτηση από τα ασκηθέντα ένδικα μέσα, σε όσες περιπτώσεις ασκήθηκαν, σαν αυτό της έφεσης και να ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Οικονομική Επιτροπή να ανακαλέσει την ασκηθείσα έφεση. Ταυτόχρονα, λέμε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ακυρότητα κάθε απόλυσης που έχει γίνει ή που μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα. Αυτές τις συμπληρώσεις τις θεωρούμε απαραίτητες. Θεωρούμε ότι, όπως γράφει το σχέδιο «αποφασίζει ομόφωνα», ότι αυτό θα είναι απόφαση και όχι ψήφισμα, ένα ευχολόγιο, όπως είχε γίνει πέρσι τον Δεκέμβρη, παρόλο ότι από τότε λέγαμε να βγει απόφαση και όχι ψήφισμα. (...) να μην παιχτεί το «παιχνίδι» ότι εφόσον δεν είναι ομόφωνο δεν το στηρίζουμε και δεν βγαίνει από το Περιφερειακό Συμβούλιο»

Υπενθυμίζεται πως, με πρόσχημα την πανδημία, οι πρώτες προσλήψεις συμβασιούχων (ΙΔΟΧ) υπαλλήλων έγιναν τον Μάη του 2020. Ακολούθησαν προσλήψεις τον Φλεβάρη του 2021 από τις οποίες αποκλείστηκαν αρκετοί που είχαν προσληφθεί στην προηγούμενη «φουρνιά», ενώ οι 3000 αιτήσεις εξετάστηκαν σε ... αστραπιαίο χρονικό διάστημα, στην ουσία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου προσέφυγαν στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκαν. Αξιοσημείωτο είναι πως η Περιφέρεια προσέβαλε τις σχετικές αποφάσεις όταν αυτή η άσκηση των ένδικων μέσων δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο. Λίγο μετά, κατά ... μαγικό τρόπο, αυτό κατέστη υποχρεωτικό με σχετική ρύθμιση που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης. Έτσι, σήμερα αυτοί οι εργαζόμενοι -εργασιακά όμηροι- δουλεύουν με προσωρινές διαταγές.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Πατούλης, δεν απάντησε πόσες απολύσεις συμβασιούχων έχουν γίνει και σαν να μην ήξερε όταν πριν μήνες η περιφέρεια προσέβαλε τις δικαστικές αποφάσεις των ΙΔΟΧ υπαλλήλων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κενές οργανικές θέσεις που αγγίζουν το 40%. Δεν παρέλειψε, δε, να επιτεθεί στην Β. Πανουτσάκου με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο και για λαϊκίστικους τρόπους συμπεριφοράς.

Απαντώντας η Β. Πανουτσάκου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «καταλαβαίνουμε ότι τα θεσμικά όργανα που είναι ενοχλητικά, για κάποιους δεν αναγνωρίζονται. Σε όλη μας τη θητεία έχουμε συναντήσει πολλές φορές αντίστοιχες συμπεριφορές, δεν μας είναι πρωτόγνωρο. Εμείς απολογούμαστε στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι που μας έδωσαν πλειοψηφία για τρίτη φορά μας αναγνωρίζουν στο πλάι τους και σε αυτούς απολογούμαστε.(...). Είναι συκοφαντίες πράγματα που ακούστηκαν. Εμείς έχουμε βγάλει άπειρες ανακοινώσεις για να σταματήσει αυτή η ομηρεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Ισα-ίσα να θυμίσουμε την ανακολουθία πριν ένα χρόνο όταν καλούσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην ασκήσει έφεση και στην οικονομική επιτροπή. Είχε αυτό το δικαίωμα. Όταν κάναμε παραστάσεις και ζητούσαμε να μην ασκηθεί έφεση αντ' αυτού η περιφερειακή αρχή άσκησε έφεση σε θετική απόφαση. Ακολούθησε η τροπολογία της κυβέρνησης ότι πρέπει να ασκηθούν τα ένδικα μέσα μέχρι τέλους»..



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *