Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Απαιτεί να γίνει μονοθεματική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΧΥΤΑ Φυλής

 

Να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του επόμενου (24 Φλεβάρη) Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητηθεί σε μονοθεματική (ακόμα και έκτακτη) συνεδρίαση ο νέος ΧΥΤΑ Φυλής, το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής αλλά και γενικότερα η διαχείριση απορριμμάτων «ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής» απαιτεί από την Περιφερειακή Αρχή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Υπενθυμίζει πως για το συγκεκριμένο θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει 12 αιτήματα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη δέσμευση, από πλευράς Διοίκησης, πως θα γινόταν μονοθεματική συνεδρίαση. Ωστόσο τώρα, «η Διοίκηση εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνει συζήτηση και να παρθεί απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το νέο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και γενικά για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, καταθέτοντας δημόσια την πρότασή της.

Συγκεκριμένα και μόνο όσον αφορά στη διάρκεια της Διοίκησης Πατούλη αιτηθήκαμε 12 φορές να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συγκεκριμένα:

5 Σεπτέμβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξης θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης:

α) για να καταγγελθεί η με αριθμ. 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που καταδικάζει το λαό της Δυτικής Αθήνας και Θριασίου να συνεχίσει να ζει μέσα στα σκουπίδια και

β) για να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο και τη θωράκιση των κτιρίων μεγάλου ενδιαφέροντος.

6 Σεπτέμβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος αντισεισμικής θωράκισης στη 19η συνεδρίαση και ένταξης στην 20η συνεδρίαση θέματος σχετικά με την με αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

12 Σεπτέμβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 20ης συνεδρίασης, σχετικά με την με αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

17 Σεπτέμβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 20η συνεδρίαση, σχετικά με την με αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

1 Οκτώβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 21η συνεδρίαση, σχετικά με την με αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

7 Οκτώβρη 2019. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 22ης συνεδρίασης, που αφορά στην με αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, για τη δημιουργία Νέας Χωματερής.

30 Γενάρη 2020. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 3ης συνεδρίασης, σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων.

4 Φλεβάρη 2020. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 3η συνεδρίαση, σχετικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική.

20 Φλεβάρη 2020. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 5ης συνεδρίασης, σχετικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

4 Μάρτη 2020. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος σχετικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική.

30 Σεπτέμβρη 2020. Αίτημα ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη της 19ης συνεδρίασης, σχετικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

5 Οκτώβρη 2020. Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος σχετικά με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Σε όλα τα αιτήματά μας η απάντηση ήταν, ότι θα συζητιόταν σε επόμενο μονοθεματικό Συμβούλιο.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κι άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα με πιο πρόσφατο το αίτημα της επικεφαλής της παράταξης "Ανυπότακτη Αττική", περιφερειακής συμβούλου, Μαριάννα Τσίχλη, στις 12 Γενάρη, που ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της ΜΠΕ ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Ο περιφερειάρχης, δεσμεύτηκε ότι σε λιγότερο του ενός μηνός θα έφερνε το θέμα σε μονοθεματική συνεδρίαση.

Να θυμίσουμε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος (5η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 4-3-2020) από τη δέσμευση της Διοίκησης, δια στόματος Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ότι θα γινόταν μονοθεματική συνεδρίαση στις 18 Μάρτη του 2020 για τη διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική, που τελικά δεν έγινε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Μετά τον ενταφιασμό του έτους ανακύκλωσης, όπως ο περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει το 2020, έρχεται η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει νέο 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού "πάνω - πανωσηκώματος" και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μέτρων (!) και ύψους 20 μέτρων (!), που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος. Επιπλέον προβλέπει τη χωροθέτηση του εργοστάσιου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ίσως η πιο σημαντική αρμοδιότητα από αυτές που ασκεί η Περιφέρεια Αττικής. Η Διοίκηση εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γι' αυτό το λόγο ζητάμε να αποσυρθεί σαν θέμα της ημερήσιας διάταξης και να οριστεί μονοθεματική συνεδρίαση ακόμη και έκτακτη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *