Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΣΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Πατούλης - Δούρου και Τζήμερος είπαν «ναι» στη νέα χωματερή στη Φυλή

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, μέσω της απόφασης του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου, συζητήθηκε μετά από αίτημα και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το έκτο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα.

Εκεί, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της Ρ. Δούρου, όχι μόνο συμφώνησαν (μαζί με την παράταξη του Θ. Τζήμερου) με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ που ανοίγει το δρόμο για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με τη δημιουργία νέας χωματερής, αλλά με πρόταση του πρώτου, ψευτοδιλήμματα τύπου «ή λειτουργεί ή επιστρέφουμε 20 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ» και με διαδικασία-παρωδία από το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισαν και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού!

Αυτή την πρόταση-τροπολογία, αλλά και τη διαδικασία καταδίκασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του για το «κατεπείγον του θέματος», ο Γιάννης Πρωτούλης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε πως «κρατάτε μία στάση πολιτικής συγκάλυψης επικίνδυνων σχεδιασμών για τη δημιουργία μιας νέας τεράστιας χωματερής στη Φυλή και την επέκταση της ήδη υπάρχουσας. Το λέμε καθαρά ότι η επιλογή σας κρύβει δόλο διότι το χρονοδιάγραμμα της Φυλής είναι ασφυκτικό και το ομολογείτε και εσείς και ότι στις 22 Οκτώβρη λήγει προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τη νέα χωματερή αν και μάθαμε ότι ο ΕΔΣΝΑ έδωσε νέα παράταση χωρίς το θέμα να είναι στην  επίσημη πρόσκληση».

Σημείωσε πως η διοίκηση της Περιφέρειας επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα μακριά από το Περιφερειακό Συμβούλιο που όχι μόνο δεν έχει συζητήσει, αλλά ούτε έχει αποφασίσει για αυτούς τους σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε πως ο περιφερειάρχης ακολουθεί την τακτική της προηγούμενης διοίκησης, λέγοντας επίσης πως «εξάλλου είσαστε σε ανοικτή συνεννόηση ειδικά γι' αυτή την απόφαση».

Κάλεσε τον Γ. Πατούλη να φέρει προς συζήτηση το θέμα «και πάρτε απόφαση, όποια έχετε προγραμματίσει. Κρυπτόμενος δεν θα δοξαστεί κανένας. Εδώ θα γίνει γνωστή η στάση του καθενός με την τοποθέτησή του και την ψήφο του για να γνωρίζει ο λαός της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής». Στάθηκε και στην τακτική κωλυσιεργίας του περιφερειάρχη, που όπως είπε έχουν ακολουθήσει και οι προηγούμενοι στη θέση του, αναφερόμενος στο κάλεσμα του Γ. Πατούλη να καταθέσουν οι παρατάξεις τις θέσεις τους για το θέμα.

Σημειώνεται πως η παράταξη της Ρ. Δούρου δεν μπήκε στη διαδικασία ούτε να ψηφίσει για να συζητηθεί ή όχι το θέμα.

Αμέσως μετά, στην πρωτομιλία του και αφού αποφασίστηκε η συζήτηση του θέματος, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη εξαγορά ανθρώπων από τα αντισταθμιστικά. Εκατομμύρια που έδωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ για να αγοράζει ψυχές που να δέχονται να ζουν μέσα στον καρκίνο, αυτά είναι τα αντισταθμιστικά». Και πρόσθεσε: «Γιατί δεν γίνεται 60 χρόνια ανακύκλωση; Γιατί υπάρχουν ιδιωτικά μονοπώλια που λυμαίνονται τον τομέα της ανακύκλωσης και το 85% θάβεται, σύμφωνα με το υπουργείο. Κερδίζουν οι εργολάβοι και φέρνουν τις εισηγήσεις στον ΕΔΣΝΑ και στις Περιφέρειες και πέφτουν οι υπογραφές».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη τις περιβόητες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 800 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο 100 εκατομμύρια για την ανακύκλωση και υπογράμμισε πως «το 50% των απορριμμάτων που δέχονται οι ΜΕΑ είναι σύμμεικτα, όχι διαχωρισμένα. Από αυτά ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20%. Τι φτιάχνεται με αυτό το περιβόητο εργοστάσιο; Το περίφημο ανακυκλώσιμο σκουπίδι, το RDF/ SRF,  αυτό που γίνονται οι διαδηλώσεις στο Βόλο, καίγεται στις τσιμεντοβιομηχανίες και πιέζει να ανοίξει ο δρόμος για τα εργοστάσια καύσης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός που έρχεται με το πιστόλι στον κρόταφο, με το μαχαίρι στο λαιμό του κόσμου».

Κάλεσε τον περιφερειάρχη να δώσει στη δημοσιότητα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει ο δήμαρχος Φυλής «για να δει και όλος ο κόσμος για τι αίσχος μιλάμε, για να δει ο κόσμος που θα ψηφίσει και με ελαφρά τη καρδία θα πει πως εκεί είναι τα απορρίμματα και θα φτιάξουμε μία ακόμα. Ο επίσημος σχεδιασμός της κυβέρνησής σας λέει ότι μέχρι το 2030 το 50% θα θάβεται. Λέει ότι θα αυξήσουμε την ανακύκλωση από το 15% στο 50%, άρα τα υπόλοιπα θα θάβονται».

Καταλήγοντας είπε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το τι θα γίνει εδώ μέσα. Είναι χρήσιμη αυτή η συζήτηση για να βγάζει ο κόσμος ένα συμπέρασμα να πράξει και τι να κάνει. Η υπόθεση είναι στα χέρια των εργαζόμενων της Αττικής, των λαϊκών στρωμάτων, των κατοίκων. Έχουν τον τελευταίο λόγο, με τον οργανωμένο και αποφασισμένο αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν λύσεις».

Από την πλευρά του, ο Γ. Πατούλης είπε πως «θα το λύσουμε το θέμα» της διαχείρισης απορριμμάτων, ανέφερε ότι τη λιγότερη ευθύνη γι' αυτό έχει η πλειοψηφούσα παράταξη, αναρωτήθηκε «ποια χώρα δεν έχει εργολάβους» στα απορρίμματα, ενώ κι αυτός με τη σειρά του -όπως η προηγούμενη περιφερειάρχης- σημείωσε πως «αύριο θέλω να κλείσω τη Φυλή» αλλά η Φυλή θα κλείσει ... «μέσα από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την πράσινη εργασία, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Πρωτούλης, χαρακτήρισε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπενθύμισε πως «η μόνη φορά που υπήρξε πραγματικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων και για να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής ήταν τη δεκαετία του '80 τότε που πραγματικά υπήρχαν πολλοί αγωνιστές αριστεροί κομμουνιστές δήμαρχοι και μάλιστα είχαν πλειοψηφία στον τότε Ενιαίο Σύνδεσμο. Εκείνη τη στιγμή, με την τεχνολογία, την επιστήμη και τα μέσα του τότε, είχε μπει βάση για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και με αμοιβαία διαπεριφερειακή συνεργασία, επιστημονικά να βρεθούν χώροι για τα ελάχιστα υπολείμματα πού θα πάνε. Αυτοί οι χώροι να είναι με επιστημονικά κριτήρια και όχι με ταξικά».

Τέλος, για το αντικομμουνιστικό κρεσέντο της πρώην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και τη «συνέχισή» του από τον νυν περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο Γ. Πρωτούλης είπε πως «δεν είναι δυνατόν αυτοί που ενώνονται στη χωματερή να μην ενώνονται στον αντικομμουνισμό». (δείτε βίντεο).

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *