Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποίησε για την επικινδυνότητα του έργου απορροής ομβρίων στα Σπάτα



Στην καταψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την υλοποίηση των έργων «Απορροή ομβρίων Νότιας περιοχής ΔΕ Σπάτων», προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παρά την τεκμηριωμένη τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την επικινδυνότητα του έργου, όπως παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη Μελέτη, αλλά και τις προτάσεις της, η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε να τα αγνοήσει. 


Στην τοποθέτησή της εκ μέρος των κομμουνιστών συμβούλων, η Αλεξάνδρα Μπαλού, στάθηκε στο ότι το έργο πραγματικά είναι σημαντικό αλλά σημείωσε πως αν περάσει έτσι η ΜΠΕ «ανοίγει ένας δρόμος ενός πολύ σοβαρού πλημμυρικού έργου που θα έχουμε το επόμενο διάστημα».


Στάθηκε στο γεγονός πως και σε αυτή την εισήγηση έχουμε το ίδιο σκηνικό, δηλαδή «την ίδια διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται στα αντιπλημμυρικά έργα, αυτήν της αποσπασματικότητας.  Και σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος, αλλά ακόμα χειρότερα και σε κάθε λεκάνη απορροής γίνονται τμηματικά αυτά τα έργα. Έχουμε την πείρα πως όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα επικαλούνται, είτε οι κυβερνήσεις είτε οι τοπικές αρχές τον καιρό, τα ακραία φαινόμενα. Εδώ εφαρμόζεται το δόγμα που λέει "ανακουφίζω το ανάντι και πλημμυρίζω το κατάντι"». Αυτό γίνεται γιατί «ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση, καμία απαίτηση, καμία σύγκρουση με μία συνολική πολιτική από οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν απορρέει, που έχει τη λογική κόστους - οφέλους στα έργα, που δεν ιεραρχεί τις πραγματικές ανάγκες και που τελικά δε διεκδικείτε τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας και της Αττικής εν προκειμένου και του λαού της».


Υπογράμμισε πως σύμφωνα με την ΜΠΕ, τα νερά απορροής θα πηγαίνουν στην τάφρο της Αττικής Οδού και από εκεί θα καταλήγουν στον Ερασίνο ποταμό, ο οποίος όμως δεν έχει διευθετηθεί.  «Άρα λοιπόν ένα ζήτημα που η εισήγηση δεν το αξιολογεί στη σοβαρότητα που του αναλογεί και κατά τη γνώμη μας είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η παράλειψη, ο πλημμυρικός κίνδυνος του Ερασίνου ποταμού είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεν το λέει η "Λαϊκή Συσπείρωση" από μόνη της, το έχουν πει πολλές φορές, τολμούμε να πούμε ένα αιώνα τώρα, πάρα πολλοί φορείς. Το έχει πει σε ημερίδα το ΤΕΕ το 2004, έχει κάνει ειδική μελέτη ο κ. Λέκκας και ο κ. Διακάκης, που μιλάει για όλα τα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης δεκαετίας και τον κίνδυνο που έχει, και το πρόσφατο  σχέδιο του υπουργείου, αυτό το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων, παρά τις όποιες ελλείψεις κάθε φορά και εμείς επισημαίνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλ. Μπαλού. Και συμπλήρωσε πως «εσείς ουσιαστικά παροχετεύετε, ότι νερό πέσει τελικά στον Ερασίνο ποταμό. Και έτσι, επιδεινώνετε δυσανάλογα τον κίνδυνο πλημμυρικής καταστροφής».


Καταλήγοντας, η Αλ. Μπαλού, πρότεινε ή να επιστραφεί η ΜΠΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, οριοθέτηση και διευθέτηση του Ερασίνου ποταμού στο σύνολό του ή να μπει όρος από το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ότι το έργο που συζητάμε σήμερα, δε θα ξεκινήσει αν δεν προηγηθεί η έναρξη εργασιών της ολοκληρωμένης διευθέτησης του Ερασίνου. Και οι δύο προτάσεις, απορρίφθηκαν από τη διοίκηση της Περιφέρειας.


Στο παρακάτω vıdeo μπορείτε να δείτε όλη την τοποθέτηση 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *