Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση της Ελένης Ζαφειρίου για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττκής στη χρηματοδότηση των Κέντρων των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Πρόληψης



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπερψηφίζει τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, γιατί είναι γνωστή και πάγια η θέση μας υπέρ της πρόληψης.

Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης η πρόληψη γίνεται ακόμα πιο αναγκαία,  αλλά γενικότερα σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη βιαιότητα, τις αδικίες και τις διακρίσεις που υφίσταται ο λαός μας.

Μας ανησυχεί όμως το γεγονός ότι εποπτεύουσα αρχή αυτών των δομών είναι ο ΟΚΑΝΑ, ο οποίος εφαρμόζει πρόγραμμα συντήρησης της εξάρτησης, μέσω χορήγησης μεθαδόνης ή ναλτρεξόνης, δηλαδή εξαρτησιογόνες ουσίες που υποκαθιστούν μεν την ηρωίνη αλλά δημιουργούν μια νέα εξάρτηση.

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να μιλάμε σοβαρά για αυτά τα θέματα, να έχουμε υπεύθυνη στάση και να ζητάμε γενναία χρηματοδότηση όλων των δομών πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ζητάμε να στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα έχειμόνιμη και σταθερή εργασία., όχι η κάθε αστική μη κερδοσκοπική να εφαρμόζει κάποιο πρόγραμμα ή κάποιες παρεκκλίσεις έστω με εποπτεύοντα τον ΟΚΑΝΑ. Να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας, με ενιαίο προσανατολισμό στο θέμα της πρόληψης. 

Θα θέλαμε να μας διευκρινίσει η Διοίκηση σχετικά με τα ποσά της επιχορήγησης, με βάσει ποια κριτήρια κατανέμονται αυτά. Επιπλέον θα θέλαμε μια συνολική ενημέρωση για τις συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτά. 

Τελειώνοντας θέλω να πω το εξής με ανοιχτή καρδιά, ότι για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τις ουσίες, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό φαινόμενο, δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστο διάλογο όταν έχουμε ανοικτές τις πλατείες στα Ναρκοφεστιβάλ!

21η Συνεδρίαση, 18 Ιούνη 2015

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *