Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μαρίνα Βουλιαγμένης και το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών

Το γεγονός πως πρόκειται να συντελεστεί μία κοσμογονική αλλαγή στη μαρίνα της Βουλιαγμένης υπογράμμισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη μαρίνα. Υπενθύμισε πως το 2018 είχε καταψηφιστεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί -όπως αναφέρουν τα πρακτικά- πρόκειται για μία τερατώδη μαρίνα ενώ στηλίτευσε τη στάση των αρμοδίων που μέχρι τώρα παραπλανούσαν τους κατοίκους της περιοχής ότι πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, πατώντας πάνω στη διάθεση που έχουν οι κάτοικοι που δεν θέλουν μία μαρίνα η οποία κατασκευάστηκε το 1964 και βρίσκεται σε ένα χάλι.

Ωστόσο, «πρόκειται για μια καινούρια, μεγάλη λιμενική εγκατάσταση, δεν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό μιας μαρίνας» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν υπάρχει αναλυτική μελέτη διάβρωσης των ακτών, αφού η μελετήτρια, η εντολοδόχος της εταιρείας που είναι έμπειρη μηχανικός και  έχει κάνει δουλειές για το ΤΑΙΠΕΔ και τη «Lamda Development», «ομολόγησε πως δεν υπάρχει. Άρα δεν υπάρχει ΜΠΕ και μιλάμε για κάτι που δεν υφίσταται. Όταν μιλάμε για λιμενική εγκατάσταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, πρωταρχική, να υπάρχει αναλυτική μελέτη για τη διάβρωση των ακτών».

Καταψήφισε το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από τις Δασικές Πυρκαγιές

Το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η περιφερειακή αρχή καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας πως «η Περιφέρεια Αττικής κινείται στα χνάρια της κυβέρνησης που αντί να θωρακίσει τη χώρα από τον κίνδυνο των πυρκαγιών κυρίως με έγκαιρες και στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αφήνει ακόμη μία αντιπυρική περίοδο αθωράκιστα τα δασικά οικοσυστήματα», όπως ανέφερε εκ μέρους των περιφερειακών της συμβούλων η Στέλλα Βαλαβάνη.

«Το σχέδιο που έρχεται για έγκριση θα προστεθεί στα εκατοντάδες παρόμοια σχέδια που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς σε κεντρικό επίπεδο που, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή, δεν στάθηκαν ικανά να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές πολιτών ή εκατομμυρίων στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων. Και όλα αυτά γιατί απλούστατα δεν είναι στις προθέσεις των κυβερνώντων διαχρονικά η πραγματική θωράκιση της δασοπροστασίας γιατί αυτό θα έμπαινε εμπόδιο στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων που μέσα στα πλάνα τους έχουν στόχο να επενδύσουν πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες του φυσικού πλούτου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «το καταψηφίζουμε γιατί:
  • Μεταφέρει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού με στόχο την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών πυρασφάλειας και την πρόσθετη επιβάρυνση των ήδη βαριά φορολογούμενων πολιτών.
  • Εμπλέκει σε όλο το φάσμα της πολιτικής προστασίας με πλήρεις αρμοδιότητες και καθήκοντα τις εθελοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ. 
  • Διατηρεί την υποχρηματοδότηση των φορέων της πυροπροστασίας σε χαμηλά επίπεδα καθώς και του μόνιμου προσωπικού, των πυροσβεστικών δομών της.
  • Δεν είναι ξεκομμένο με το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Διατηρείται και συνεχώς εμπλουτίζεται και δεν παύει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών αφού ευνοεί τους εμπρησμούς για να επιτυγχάνεται η αλλαγή χρήσης γης και να βάζουν στο χέρι τον δασικό πλούτο της χώρας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος, σημείωσε πως καμία  αναφορά  δεν γίνεται στην παντελή έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, υδροδοτικά δίκτυα, υδατοδεξαμενές και τη διαχείρισή τους γενικότερα.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *