Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων και υποδομές για την προστασία του λαού ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση»



Άμεσα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και μέτρα για τη δημιουργία υποδομών για την προστασία του λαού, ζήτησαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 28 Αυγούστου.


Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι τόνισαν πως απαιτείται συσπείρωση και αγώνας του λαού για να διεκδικήσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν και κάλεσαν τους εργαζόμενους, το λαό, ανεξάρτητα αν έχει άμεσα πληγεί ή όχι από αυτές τις καταστροφές να πυκνώσει τις γραμμές των αγωνιστικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και να διεκδικήσουν τα αναγκαία για την προστασία της ζωής τους και των κόπων τους μέτρα.


Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεξήχθη περίπου 1 μήνα και 10 μέρες μετά τη φωτιά, αφού η διοίκηση της Περιφέρειας αρνήθηκε δύο φορές να υλοποιήσει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συνεδρίαση άμεσα μετά τη φωτιά.


Δεν έλειψε η γνωστή κάλπικη αντιπαράθεση στη συνεδρίαση ανάμεσα στη διοίκηση και αστικές δυνάμεις στο Συμβούλιο για το θέμα των επιχειρησιακών ευθυνών. Και αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να κρύψουν αυτές οι παρατάξεις τις διαχρονικές εγκληματικές τους ευθύνες για τις καταστροφές.


Υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα


Στην τοποθέτησή του από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πέρασαν 37 μέρες και ακόμα αυτά τα εντελώς ανεπαρκή βοηθήματα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει δεν έχουν φτάσει σε πολλούς δικαιούχους. Ακόμα η περιοχή δεν έχει καθαριστεί και ο κόσμος αναπνέει όλα τα επιβλαβή σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τα καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις. Ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η αξιοπρεπής στέγαση όλων αυτών που καταστράφηκε το σπίτι τους και πολύ περισσότερο σ' αυτούς που ήταν μόνιμη κατοικία. Ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι παροχές της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης, του τηλεφώνου.

Και επειδή η πείρα από παρόμοιες καταστροφές μάς λέει ότι όταν σβήσουν οι προβολείς, φύγουν οι κάμερες, το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού, τότε οι υποσχέσεις αρχίζουν να ξεχνιούνται, απόδειξη γι' αυτό είναι η περιοχή της Κινέτας που επειδή ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα και οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Ανατολική Αττική, εκεί τα μέτρα βοήθειας και έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει. Γι' αυτό και εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, με τους κατοίκους της Κινέτας, αλλά και της Μάνδρας και σε κάθε περιοχή που έχουν πληγεί από τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και παλεύουμε, διεκδικούμε μαζί τους να ικανοποιηθούν, να υλοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα που έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση, στη Βουλή και στην Περιφέρεια».


«Σας είχαμε προειδοποιήσει»


«(...) Και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επανειλημμένα σας έχουμε προειδοποιήσει και έχουμε απαιτήσει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη, αλλά και όταν παρ' όλα αυτά εκδηλωθεί πυρκαγιά η επέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν ξεφύγει.


Διαβάστε για παράδειγμα την τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση του ΠΣ στις 29 Ιούνη του 2017 και τι προτείναμε, γιατί το 2018 ενώ το ζητήσαμε δεν φέρατε αυτό το θέμα στο ΠΣ (πρακτικά της 7ης Ιούνη 2018, τοποθέτηση Αλ. Μπαλού). Τότε σας είχαμε προτείνει σειρά αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.


Την ίδια μέρα με τις εγκληματικές πυρκαγιές γίναμε μάρτυρες του καυγά που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα αντιπολιτευτικά αστικά κόμματα, κύρια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ικανότερος να αντιμετωπίζει καταστροφές όπως οι φονικές πυρκαγιές.


Ένας καυγάς που βασικά του στοιχεία ήταν ο αποπροσανατολισμός και η απόκρυψη πίσω από τους "ικανούς" και "ανίκανους" των πραγματικών αιτιών αυτών των καταστροφών. Γι' αυτό αναλώθηκαν στο πότε και αν δόθηκε η εντολή της εκκένωσης. Ποιος είχε την αρμοδιότητα να τη δώσει. Πότε κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Ποιος έπρεπε να έχει γκρεμίσει τα αυθαίρετα και γιατί δεν το έκανε. Φτάσατε μάλιστα και στην αθλιότητα να συγκρίνετε σε ποια πυρκαγιά, με ποια κυβέρνηση είχαμε περισσότερα θύματα».


Χρήματα για την προστασία από πυρκαγιές - πλημμύρες - σεισμούς


«(...) Σας καλούμε να προχωρήσετε σε συνολική αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Να απενταχθούν έργα βιτρίνας ή έργα που υπηρετούν τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες όπως η χρηματοδότηση με δεκάδες εκατομμύρια των γηπέδων των ΠΑΕ, τα έργα του παραλιακού μετώπου και να κατευθύνετε τα χρήματα στην προστασία από τις πυρκαγιές, από τις πλημμύρες, από τους σεισμούς.


Είναι χαρακτηριστικό του προσανατολισμού σας ότι συνολικά η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δεν έχει έναν άνθρωπο ή ένα μηχάνημα να διαθέσει για αυτές τις ανάγκες αλλά κάθε φορά απευθύνεται σε εργολάβους, σε ιδιωτικές εταιρείες.


Θέλουμε όμως να θέσουμε και ένα επιπλέον πολύ σοβαρό ζήτημα που οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν, αλλά με μεγάλη επιμέλεια και εσείς, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, και τα αντίστοιχα μέσα ενημέρωσης έχετε αποσιωπήσει και αφορά το σχέδιο αντιμετώπισης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.


Στην πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη και στην Κινέτα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την αυλή των διυλιστηρίων της "MOTOR OIL" στους Αγ. Θεοδώρους.


Αν δεν κόπαζε ο αέρας, δεν ξέρουμε αν θα έμενε στην αυλή ή θα προχωρούσε και μέσα και τότε δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε.


Επειδή όμως αυτά δεν πρέπει να αφήνονται στη τύχη και απλά να ευχόμαστε να μη συμβεί, πρέπει να παρθούν μέτρα που απαιτούν συγκεκριμένο σχεδιασμό και υποδομή. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι υπάρχει σχέδιο και υποδομή. Οι τελευταίες πυρκαγιές απέδειξαν ότι δεν υπάρχει και αν υπάρχει είναι ανεπαρκέστατο. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο και εκτός βιομηχανικών περιοχών. Η περίπτωση στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι κ.α. απέδειξε ότι ούτε στα χαρτιά δεν υπάρχει σχέδιο που να καθορίζει τι θα κάνει και πώς, με ποια μέσα θα το κάνει ο κάθε φορέας».


Στηρίζουμε τα αιτήματα των πληγέντων, τους καλούμε σε αγώνα


Ο Γ. Μανουσογιαννάκης στην ομιλία του τόνισε ακόμα πως:

«Στηρίζουμε τα αιτήματα των πυρόπληκτων της Αν. Αττικής και ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους. (...) Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι αυτά τα απολύτως αναγκαία έχετε την πρόθεση -χωρίς την πίεση, τον αγώνα του λαού- να τα υλοποιήσετε. Απόδειξη γι' αυτό είναι πώς αντιμετωπίσατε πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την καταστροφή το πρόβλημα. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, ανεξάρτητα αν έχει άμεσα πληγεί ή όχι από αυτές τις καταστροφές, να πυκνώσει τις γραμμές των αγωνιστικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και να διεκδικήσουν τα αναγκαία για την προστασία της ζωής τους και των κόπων τους μέτρα.


(...) Κυρία Δούρου και κύριοι της πλειοψηφίας, δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από άλλους γιατί εκτός από στηρίγματα αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της, έχετε και ευθύνες για μέτρα που έπρεπε να έχετε υλοποιήσει. Γιατί επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω από τα αθώα θύματα, στην πλάτη του κόσμου που έχασε τους ανθρώπους του, το σπίτι του, το βιος του δεν μπορείτε να παίζετε.


Για όλους αυτούς τους λόγους και από αυτό το βήμα απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, που έχασαν τα σπίτια τους, το βιος τους, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους, το φτωχό λαό να δυναμώσουν την πάλη τους, τη διεκδίκηση, τη δική τους ανιδιοτελή λαϊκή αλληλεγγύη. Είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος για να επιβάλουν μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να τους οδηγήσει στη ζωή που δικαιούνται. Εμείς από την πλευρά μας σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα θα συμβάλουμε με όσες δυνάμεις έχουμε».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *