Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τοποθέτηση από την Λαϊκή Συσπείρωση Ατικής για το ζήτημα της πυροπροστασίας.


Η τοποθέτηση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη από την Λαϊκή Συσπείρωση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για το ζήτημα της πυροπροστασίας

Από τις 10 του Μάη με τη χρονική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουμε ζητήσει να συζητήσουμε στο Π.Σ. για την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των δασών και της  λαϊκής περιουσίας από τις πυρκαγιές.

Το θέσαμε έγκαιρα γιατί στόχος μας είναι να προλάβουμε, που αυτό σημαίνει προετοιμασία, ετοιμότητα, σχέδιο και όχι πάνω στα αποκαΐδια να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων που ο ένας θα πετά το μπαλάκι στον άλλο για να κρύψετε ότι όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι.

Σήμερα οργανώνετε μια συζήτηση χωρίς να έχει δοθεί ένα εισηγητικό σημείωμα για τις ενέργειες που έγιναν και τι πρέπει να γίνει. Αυτό δεν το κάνετε γιατί είστε ανίκανοι. Γιατί, αν είχατε κάνει κάτι ουσιαστικό πέρα από συσκέψεις, θα το διατυμπανίζατε.

Όμως για το πόσο νοιάζεστε και πως αντιμετωπίζετε τα προβλήματα θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Στις 30 Απρίλη του 2015 δηλαδή πριν 26 μήνες στο Π.Σ. εγκρίναμε τη διενέργεια διαγωνισμού που μεταξύ των άλλων είναι και η προμήθεια μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού σε πιστοποιημένες οργανώσεις εθελοντών για την προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής από πυρκαγιές, και ακόμα δεν έφτασε τίποτα σ’ αυτούς. Κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός και από τότε δεν το αντιμετωπίσατε.

Αν βέβαια αφορούσε κανένα γήπεδο επιχειρηματία ή κανένα έργο που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, εκεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης της Περιφέρειας των ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ είναι αποδεδειγμένη.

Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι δυσκολότερη κατά συνέπεια και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα:
Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη αφού, με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το επίσης υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη υποδομών και τον απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό εναέριων και επίγειων μέσων. Σ' αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν νέα, τα οποία γεννά η πολιτική της κυβέρνησης, με σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων, αλλά και των κενών θέσεων.

Η εξέλιξη αυτή, θα οδηγήσει στο διπλασιασμό του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο επίσπευσης της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της  μαζικής κατάργησης ή συγχώνευσης Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων.

Η κυβέρνηση, μ' αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του και αυξάνει τους κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας και κατ' επέκταση την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, γιατί οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων.

Οι ελλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση αναγκαίων θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών.

Οι μειωμένες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις, σε επίπεδο που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ύπαρξης ούτε του αναγκαίου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις στην υπηρεσία, ούτε σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας του λαού μας, τόσο από τα χερσαία, όσο και τα εναέρια τμήματα.

Η ύπαρξη των αρνητικών παραγόντων, συνδυαστικά, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες  για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Η πυροπροστασία του δασικού πλούτου αλλά και γενικότερα, εξασφαλίζεται μέσω μιας σειράς μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, όπως:

• Καθαρισμός και απομάκρυνση της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχει στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες εθνικών  οδών, αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

• Έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των  πυροσβεστικών οχημάτων.

• Έλεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν σε φυλάκια κλπ, ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

• Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα κλπ, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη.

Η απουσία λήψης των προληπτικών αυτών μέτρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και καταστροφής των δασών.
Αθήνα, 29/06/2017

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *