Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Περιφέρεια Αττικής: Αντιλαϊκός και ο προϋπολογισμός του 2017


Τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το 2017, όπως παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 22 Νοέμβρη, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην τοποθέτησή της. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την έγκριση ή μη τόσο του προϋπολογισμού όσο και του προγράμματος εκτελεστέων έργων για το νέο έτος, η περιφερειακή διοίκηση προσπάθησε να αντιστρέψει την αλήθεια, παρουσιάζοντάς τα ως φιλολαϊκής κατεύθυνσης. Μάλιστα, ο εισηγητής Χ. Καραμάνος, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, σημείωσε πως υπάρχει «ένα μεγάλο πρόγραμμα για αντιπλημμυρική προστασία, αποχέτευση, αθλητισμό, ύδρευση, οδοποιία και οδικό δίκτυο» και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ώστε «η περιφέρεια να λειτουργήσει με άλλη αντίληψη». Οσο για τα ενταγμένα έργα είπε πως αυτά θα έχουν «αναπτυξιακό χαρακτήρα, εναρμόνιση με τους στόχους, καθώς και πλήρεις και αξιόπιστες μελέτες».

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (σ.σ. οι σύμβουλοι της οποίας καταψήφισαν), ο Γ. Μανουσογιαννάκης επεσήμανε: «Απ' τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων αποδεικνύεται ότι κι εσείς, όπως και οι προκάτοχοί σας, εφαρμόζετε ταξική - αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα των εσόδων, αλλά και στον τομέα των δαπανών. Η περιβόητη αναδιανομή του εισοδήματος που μέσω του κρατικού και του περιφερειακού προϋπολογισμού υποστηρίζετε ότι προσπαθείτε να κάνετε υπέρ των αδυνάτων, στην πραγματικότητα γίνεται για να ενισχυθεί η αφαίμαξη του λεηλατημένου εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και να ενισχυθεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό είναι ταξικός, αντιλαϊκός».

Οπως υπογράμμισε, από τα 248 εκατομμύρια ευρώ των συνολικών εσόδων, τα 113 εκατομμύρια προέρχονται από τους ΚΑΠ και μέσα σ' αυτούς είναι η μισθοδοσία του προσωπικού αλλά και οι χρηματοδοτήσεις προνοιακών και άλλων δράσεων που η Περιφέρεια λειτουργεί ως ενδιάμεσος και πως μόνο τα 40 εκατομμύρια από αυτά είναι για να διατεθούν για έργα στην Περιφέρεια. Ανέφερε επίσης πως 59 εκατομμύρια ευρώ είναι οι φόροι για το 2017 και 65 εκατομμύρια ευρώ οι επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ. «Και πάλι βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από το δύο και τρεις φορές λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, λεηλατημένο από τη μείωση μισθών και συντάξεων, από την άμεση και έμμεση φορολογία, απ' την ακρίβεια, από τη φορολογία των δήμων και της Περιφέρειας που αντί τα χρήματα των προϋπολογισμών της να προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι η φτωχολογιά πλήρωσε, τους ξαναφορολογείτε. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, το κεφάλαιο, απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και ενισχύονται μέσω της διάθεσης των φόρων που ο λαός πλήρωσε με άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις».

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης υπενθύμισε πως η σημερινή διοίκηση κατηγορούσε την προηγούμενη για «αποθεματικό της απραξίας», πως αυτό το αποθεματικό η διοίκηση της Περιφέρειας σήμερα το αύξησε με ένα μέρος του να έχει δεσμευτεί για διευκόλυνση της κυβέρνησης στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το υπόλοιπο μένει ανενεργό στην Τράπεζα. Καταλήγοντας τόνισε πως με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου όπου ένα τμήμα του προϋπολογίζεται για το 2017 στα 80 εκατομμύρια ευρώ, όταν για την υπόλοιπη Αττική προβλέπεται να δοθούν για αντιπλημμυρική προστασία μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ. Και αναρωτήθηκε αν το έργο της ανάπλασης είναι στην προτεραιότητα ή όχι, σημειώνοντας πως πρέπει να κριθεί το έργο αυτό με το σύνολο των αναγκών της Αττικής για αντιπλημμυρική προστασία. Επισήμανε, μάλιστα, πως παρά την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί στο συμβούλιο η ανάπλαση αυτή, κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει. Κι όλα αυτά όταν έχουν χρηματοδοτηθεί μεγάλες ΠΑΕ με 27 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 44,8 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το σύνολο των δαπανών για τον αθλητισμό σε όλη την Περιφέρεια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *