Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 19.Νοέμβρη 2015



Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015 συζητήθηκε το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας τον Καλλικράτη, από 1.1.2016, παύει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον Κρατικό προϋπολογισμό όπως γίνεται μέχρι τώρα και τη μεταφέρει στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του τάσσεται ενάντια στη σχετική κυβερνητική απόφαση και ζήτησε να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος, ώστε να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισαν  ότι δεν αρκεί η απόφαση αλλά τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια ώστε οι εργαζόμενοι, να μείνουν στο κενό, γιατί μπορεί η κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι. Το ζήτημα της μισθοδοσίας μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) είναι η υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ, μαζί ή χώρια, και συνεχίζεται απρόσκοπτα και ταχύτατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται απλά για μια μνημονιακή πολιτική, αλλά για κεντρική πολιτική γραμμή, που στα πλαίσια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαιτεί τη μείωση του κόστους εργασίας. Που απαιτεί την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και να περάσουν στην πλάτη των εργαζομένων και των οικογενειών τους τα βάρη που έπρεπε το κράτος να καλύπτει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σημείωσαν επίσης, πως οι ΚΑΠ τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60%, τα αποθεματικά έχουν δοθεί για να πληρωθούν οι δανειστές και πως δεν γίνεται να περιμένουμε την αύξηση των ΚΑΠ δηλαδή να προσδοκούμε να αυξηθούν οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών.


Στη συζήτηση επί του θέματος της 5ης τροποποίησης του Προϋπολογισμού & της 2ης τροποποίησης του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής του οικονομικού έτους 2015 οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισαν την εισήγηση της Διοίκησης καταγγέλλοντας, ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής. 

Τόνισαν ότι αποδεικνύεται μ’ αυτές τις τροποποιήσεις ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας, ούτε αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν αλλαγές που αφορούν διορθώσεις τίτλων που σημαίνει καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων. Υπάρχουν, επιπλέον, μειώσεις σε έσοδα από ΚΑΠ για κάλυψη επενδυτικών δαπανών βελτίωσης συντήρησης και αποκατάστασης οδικού δικτύου, κατά 2.451.244 € που μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή αντί να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό περικόπτονται. Τέλος τα έσοδα από επιχορηγήσεις από το Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 66.614.441 €, και απεντάσσονται έργα κυρίως αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά κλπ.


Κατά τη συζήτηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τονίζοντας ότι η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ήρθε να καλύψει την ανάγκη ενίσχυσης των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων παραγωγής αλιευμάτων και την διάλυση της παράκτιας και μέσης αλιείας.  Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται νέα περιοριστικά μέτρα για την άσκηση της αλιείας, (νέο χωροταξικό), πολλαπλασιασμό των αλιευτικών καταφυγίων (περιοχές απαγόρευσης ψαρέματος),  μεγάλη αύξηση περιοχών που  θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια και με οικονομική ενίσχυσή τους, ενώ για τα υπόλοιπα ύδατα θα αυξηθούν οι μήνες απαγόρευσης κάθε έτος, που σημαίνει μείωση της αλιευτικής ικανότητας, εξαφάνιση του εισοδήματος μικρών και μεσαίων ψαράδων και τελικά στη  μαζική έξοδο από το επάγγελμα. Το αλιευτικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, θα καλύψει η ιχθυοκαλλιέργεια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Κατήγγειλαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν συναποφασίσει την ΚΑλΠ, έχουν δεσμευτεί να την εφαρμόσουν και την εφάρμοζαν όπως κάνει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Υποστήριξαν ότι η προστασία των αλιευτικών πόρων δεν μπορεί να εξασφαλισθεί στο πλαίσιο της ΚΑλΠ. Προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα καταργήσει το κέρδος ως κίνητρο και της αλιευτικής παραγωγής, θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό ώστε να εξασφαλίσει το εισόδημα των ψαράδων,  την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη λαϊκή ευημερία και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Για το θέμα τέλος της δαπάνης ύψους 2.000.000 €, για την επιχορήγηση φορέων παιδικής προστασίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι υπερψηφίζουν μεν τη σκοπιμότητα αλλά υποστήριξαν ότι για να αντιμετωπιστεί το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πρόβλημα της παιδικής προστασίας, πρέπει να χτυπηθούν τα αίτια των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων, που οδηγούν στα ιδρύματα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, οικογενειών με ιδιαίτερα προβλήματα, που συνθλίβονται καθημερινά και αδυνατούν να επιβιώσουν, χωρίς καμία κρατική στήριξη.

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ιδρύματα, π.χ. «Μητέρα» «Αναρρωτήριο Πεντέλης» κλπ, που υποχρηματοδοτούνται, χωρίς προσωπικό με κλειστές πτέρυγες κλπ και αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους.

Υποστήριξαν ότι χωρίς ένα ενιαίο πανελλαδικό, δημόσιο φορέα, που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις δομές, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία και δεν εναπόκειται σε ιδρύματα και «φιλάνθρωπους» πλούσιους χορηγούς, εθελοντές κλπ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *