Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ζήτημα των προσφύγων στη συνεδρίαση του Π.Σ. της 29/10/2015



Είχαμε ζητήσει αυτή τη συζήτηση να την κάνουμε στο Π.Σ. αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Με ευθύνη της Διοίκησης και της πλειοψηφίας καθυστέρησε. Έστω και τώρα όμως είναι επίκαιρο και αναγκαίο, πολύ περισσότερο που έχουμε και τις τελευταίες  αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα, αποφάσεις που συμφώνησε η Ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση.

Το ζήτημα των προσφύγων είναι αρκετά σύνθετο και ασφαλώς δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια συζήτηση για τις δομές που πρέπει να υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ανακούφιση του δράματος που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και προβλημάτων που κύρια εξαιτίας της έλλειψης αυτών των δομών δημιουργούνται και σε τμήματα του πληθυσμού.

1. Εξετάζοντας την αιτία που γεννά το πρόβλημα, όποιος θέλει να έχει τα μάτια ανοιχτά δεν μπορεί να μην βλέπει ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συγκρούσεων, επεμβάσεων, πολέμων, υποδαύλισης εμφυλίων συγκρούσεων, με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων, του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς από τις  ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα κλπ για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν.
 → Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι σ’ όποια περιοχή, σ’ όποια χώρα, με διάφορα προσχήματα εκδηλώθηκε τέτοια επέμβαση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
Στη Λιβύη για να ανατραπεί ο Καντάφι και να τοποθετηθεί μια πιο αρεστή κυβέρνηση που η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη την ήθελε στα δικά της μέτρα, οργανώθηκε η εμφύλια σύγκρουση, έγινε η επέμβαση και τώρα επικρατεί το χάος, αλλά και εκατομμύρια Λίβιοι αναγκάζονται για να γλυτώσουν τη ζωή τους να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς. Το ίδιο στη ΣΥΡΙΑ, στο ΙΡΑΚ, στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Ουκρανία με άλλους όρους. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Εκατοντάδες χιλιάδες του λαού αυτών των χωρών εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο και μέσο, με κίνδυνο της ζωής τους την πατρίδα τους, το σπίτι τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, που δυστυχώς πολλοί απ’ αυτούς χάνουν στο ταξίδι. Πάνω από 3.000 είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το ταξίδι του τρόμου στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015 μόνο. Από αυτούς 300 περίπου στο Αιγαίο, αριθμός που ασφαλώς έχει ανέβει πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες, καθιστώντας τη Μεσόγειο ένα απέραντο νεκροταφείο. Οι φρικιαστικές εικόνες που παρακολουθούμε στις οθόνες των τηλεοράσεων καθημερινά, και πολύ περισσότερα που δεν βλέπουμε και πολλές φορές δεν μαθαίνουμε αποτελούν τον καθρέφτη της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος, των κυβερνήσεων του και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαίο να αναφερθούν γιατί γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις αιτίες που τα γεννούν. Π.χ. σε εισήγηση που έχετε μοιράσει και σήμερα θα συζητηθεί για την κλιματική αλλαγή αναφέρεται ότι οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν την αιτία τους στη λειψυδρία στην περιοχή !!!!! 

2. Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν με τη συμμετοχή τους, με την εμπλοκή της χώρας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς μερίδιο από τη λεία για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.
 → Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων σ’ αυτή την αντιπαράθεση για τη λεία, και γι’ αυτό με προτάσεις και ενέργειες προσπαθεί να χωθεί πιο βαθιά σ’ αυτή την αντιπαράθεση, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Οι προτάσεις για νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η δημιουργία βάσης ειδικού τύπου πολεμικών αεροπλάνων του ΝΑΤΟ στο Καστέλι της Κρήτης κ.α. είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πολιτική της ότι είναι για τη λύση του προβλήματος είναι υποκριτική.

Απεναντίας είναι μέρος του προβλήματος που με την πολιτική της το διογκώνει.

3. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας, μαζί βέβαια με τις άθλιες συνθήκες ζωής που  δημιουργεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες να γίνονται πρόσφυγες εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, τον τόπο τους.

4. Το ζήτημα των προσφύγων αξιοποιείται για νέα παζάρια, συμφωνίες, συμβιβασμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Π.χ.
Η Τουρκία το αξιοποιεί για την επανέναρξη και επιτάχυσνη των διαδικασιών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Προωθεί από κοινού με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το σχέδιο που από πολύ παλιά έχουν επεξεργαστεί για τη συνδιαχείριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Αιγαίου με τις κοινές περιπολίες και την κοινή φύλαξη του Αιγαίου με πρόσχημα την καταπολέμηση των διακινητών, που βάλλονται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Η αρχική τουλάχιστον άρνηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της κοινής φύλαξης δεν πρέπει να καθησυχάζει κανένα, γιατί υπονομεύεται από τη συνέχιση της συζήτησης στην ΕΕ, την εμπλοκή και τις κοινές περιπολίες με τη FRONTEX, που μάλιστα με την τελευταία συμφωνία της δόθηκε και ο έλεγχος των βόρειων συνόρων μας.
Ο τρόπος που η ΕΕ διαχειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλιστικό και φυσικά αντιλαϊκό χαρακτήρα της.
Παρά την κατανομή στις χώρες της ΕΕ που έκανε η Κομισιόν για ένα μικρό αριθμό προσφύγων  σε σχέση με το συνολικό αριθμό που έρχεται, βασικό στοιχείο της πολιτικής της είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων, κατά συνέπεια και η αύξηση των θυμάτων, για την αποτροπή της ροής των μεταναστών και η πολιτική της επαναπροώθησης μετά τη διαλογή που θα κάνουν.

Δηλαδή θέλουν ένα μικρό μέρος των προσφύγων, των πιο ικανών, για τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα μ’ αυτό τον τρόπο να ρίξουν και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
 → Αυτές οι αποφάσεις της ΕΕ που συμφώνησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, εγκυμονούν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί στη χώρα μας τεράστιος αριθμός προσφύγων, μεγαλύτερος κατά πολύ και από τους 50.000 που συμφώνησαν. Με τους 50.000 που συμφώνησαν θα δημιουργήσουν τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι απαράδεκτα και μόνο να τα σκέφτεται κάποιος, πόσο μάλλον να τα υλοποιεί.
Τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν αρκεί η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και δομές για την υποδοχή του ρεύματος των προσφύγων αν δεν συνδυαστεί με την πάλη που πρέπει να κάνει ο λαός μας για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά και άμεσα να παλέψει για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή. Να μην παρέχει καμία διευκόλυνση, καμία βοήθεια στις δυνάμεις τους, και βεβαίως να μην υπάρχει καμία συμμετοχή της χώρας μας.

5. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο Ελληνικός λαός, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν την πλάτη του, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απέδειξε ότι είναι λαός με αξίες και αγκάλιασε τους πρόσφυγες.

Σε αντίθεση με την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις έμπρακτα έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη του και από το υστέρημά του προσπαθεί να απαλύνει να τους ανακουφίσει από τον πόνο και τα βάσανά τους.

Αυτό το αποδεικνύει καθημερινά, με αυθεντικό τρόπο μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα με χιλιάδες τρόπους.
Αποτελούν εξαίρεση , μικρή μειοψηφία που πρέπει να απομονωθούν, αυτοί που καλλιεργούν και υποδαυλίζουν το μίσος, τη διαίρεση και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν εχθρό, υποδαυλιζόμενοι και από την εγκληματική – ναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που ενώ υπερασπίζεται τους θύτες αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, την ίδια στιγμή επενδύει πάνω σ’ αυτό για να επιβιώσει πολιτικά  και να χύσει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ή οι λίγοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση των προσφύγων και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν.
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτες τις δηλώσεις του Δημάρχου Γαλατσίου που απαιτεί να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου καθώς και τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, ότι τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός και δεν μπορούν να αξιοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Είναι άλλο ζήτημα να ψάχνεις καλύτερο, και με καλύτερες υποδομές χώρο και άλλο το απαράδεκτο ζήτημα που θέτουν, χωρίς να βρεθούν καταλληλότεροι χώροι να διωχθούν. Όλα αυτά όμως δεν είναι ικανά να αμαυρώσουν τη στάση του λαού μας.
Οι γιαγιάδες στη Μυτιλήνη, που έδιναν με το μπιμπερό το γάλα στο βρέφος προσφυγόπουλο
ο φούρναρης στην Κω
τα χιλιάδες παιδιά από τα  σχολεία που επισκέπτονται τους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες, μαζί με τα δεκάδες σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς, που πηγαίνουν  ότι μπορούν, ότι έχουν, ότι αυτοί νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει, είναι η εικόνα που εμείς κρατάμε.
Αυτή όμως η εικόνα είναι που κάνει και πιο έντονη την αντίθεση του λαού με το οργανωμένο κράτος και τις δομές του, με την ΕΕ και τα σχέδιά της, αλλά και τους κάθε λογής επιτήδειους, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των περιβόητων ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται τον πόνο, τη δυστυχία, τις ανάγκες των προσφύγων, απομυζώντας ένα μεγάλο μέρος των ελάχιστων κονδυλίων που διατίθενται για τους πρόσφυγες.
και φυσικά είναι απαράδεκτο το οργανωμένο κράτος, που κομμάτι του είναι και η Περιφέρεια, και η κυβέρνηση να δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές αυτών των αισθημάτων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες.
Γιατί τι άλλο πέρα από δοκιμασία είναι οι καταστάσεις που ζήσαμε με τον μέχρι πρότινος καταυλισμό της πλατείας Βικτωρίας, στην Ομόνοια, του Πεδίου του Άρεως, του κέντρου της Αθήνας, αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι ο πρώτος χώρος υποδοχής των προσφύγων;
Τι είναι η καθημερινή σχεδόν αποβίβαση χιλιάδων καταταλαιπωρημένων προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά που τους ρίχνουν στα νύχια των εδώ διακινητών, δουλεμπόρων;
Αυτές οι εγκληματικές παραλήψεις της κυβέρνησης είναι που δίνουν τροφή και εκμεταλλεύεται η εγκληματική – ναζιστική Χ.Α., προσπαθώντας να ξαναστήσει το γνωστό έργο των «αγανακτισμένων».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Π.Σ. να αποφασίσει και να διεκδικήσει
Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή και υγιεινή διατροφή των προσφύγων για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.
Να αξιοποιηθούν γι’ αυτό παλιά στρατόπεδα με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ξενοδοχεία που αρκετά απ’ αυτά δεν λειτουργούν, κατασκηνώσεις που διαθέτουν υποδομή για την φιλοξενία κλπ.
Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, την καταγραφή – ταυτοποίηση, τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη και την μετακίνηση, που προϋποθέτει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και των υποδομών.
Απ’ αυτή τη διαδικασία να αποκλειστούν οι ΜΚΟ που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως τρωκτικά και ροκανίζουν τα όποια χρηματικά ποσά  διατίθενται, που για την ώρα είναι ανεπαρκή.
Ενημέρωση του λαού για τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στα σημεία εισόδου της χώρας προορισμού τους με ευθύνη και χρηματοδότες την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν την κατάργηση όλων των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του FRONTEX και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
Αυτά τα μέτρα σ’ αυτό το πλαίσιο καλούμε και τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *